maanantai 6. syyskuuta 2010

VINITALY 2010


Jo ties kuinka monta vuotta minulla on ollut ilo ja suuri nautinto päästä maistelemaan viinejä Vinitaly messujen parhaassa maistamistilaisuudessa. Kutsun saanti on kiven takana mutta työ palkitaan, jos vielä jaksaa kuunnella aluksi pitkät poliitikkomaiset puheet.

Tänä vuonna teemana oli The Blue Chips of Italian Wine, ja maistelukaverinani oli Fiona Morrison (MW ja bordeauxilaisen kulttiviinitilan Chateau Le Pin´n omistajapuoliso).

Allegrini Amarone della Valpolicella Classico doc 2005
Allegrinin perhe tunnetaan Fumanen alueen parhaimmistoon kuuluvbana sukuna jo sukupolvien ajan. Giovanni Allegrinin kuoleman jälkeen vuonna 1983 lapset Walter, Franco ja Marilisa ottivat ohjat käsiinsä. Nykyään maineikas tuottaja on Francon ja Marilisan omistama. Viiniä on valmistettu 125 000 pulloa ja hinta 60,00 euroa.
Mehevä, pitkä, erittäin tasapainoinen, kypsät hedelmät ja pehmeät tanniinit ovat edukseen. Polyfenolit ovat korkealla. Maku on taivaallinen. Wine Spectator 93/100.

Tignanello, IGT Toscana Rosso 2006, Antinori

Antinorin suku on tuottanut viiniä jo vuodesta 1385 – ja nyt 26. sukupolven edustajana on markiisi Piero Antinori, joka on kehittänyt viinituotantoa eri puolilla Italiaa ja myös maailmaa. Viiniä on valmistettu 350 000 pulloa ja hinta 60,00 euroa.
Elegantti viini, korkea uutospitoisuus, selkeä mineraalisuus, supertoskanalainen jossa 85 % sangiovese, 10 % cabernet sauvignon ja 5 % cabernet franc lajikkeita.Wine Spectator 93/100

Terre Brune, Carignano del Sulcis Superiore doc 2005
Cantina Santadi, sardinialainen tuottajayritys joka on perustettu 1960. Kuuluisuuteen noussut lentävä viinintekijä Giacomo Tachis on selkeästi henkilö joka on vaikuttanut tämän viinitilan tuotteiden laatuun ja maineeseen.Reilut 40 euroa maksava viini on tuksultaan mehevän rehevä, todella voimakkaasti tanniininen, ja ikävän kova, joka varmasti pehmenee ikääntyessään.

Nussbaumer Gewürtztraminer Alto Adige doc 2008
Cantina Tramin on perustettu jo vuonna 1898 ja tuottaa tätä viiniä noin 55 000 pulloa vuosittain. Todella tuhti tuoksultaan, tosin hieman tunkkainen, paahteinen, täyteläinen maultaan. Mausteisuutta, kukkia, kanelia, mausteneilikkaa, hunajaa, ruusunlehtiä. Wine Spectator 93/100

Montiano IGT Lazio 2007

Falesco perustettiin 1979 veljesten Riccardo ja Renzo Cotarellan toimesta.
Montianoa tuotetaan n 55 000 pulloa vuosittain. Pehmeä, miellyttävä tuoksu; mukava hapokkuuden ja tammisuuden tasapaino, hedelmäinen ja harhauttavan makeahko; paranee vielä pullossa. Hilloisuutta, makeutta mausteita, vaniljaa, pyöreä ja pehmeä, elegantti ja pitkä jälkimaku. Wine Spectator 92/100

Harmonium Nero d´Avola IGT Sicilia 2007

Cantina Firriato perustettiin 1980 luvulla Salvatore ja Vinzia Di Gaetanon pariskunnan toimesta Trapanin maakuntaan Sisiliaan. Viini on paahteinen tuoksultaan; kypsä hieman puolukkainen maku, todella pitkä harmoninen maku. Luumua ja hapanta kirsikkaa; pehmeät tanniinit.

Flaccianello della Pieve IGT Colli della Toscana Centrale 2006

Casa Vinicola Fontodi on kuulunut Manettin perheelle vuodesta 1968
Tuotetaan 50 000 pulloa ja hinnaksi on laitettu 60,00 euroa. Kypsää karhunvatukkaa, mausteita, villikukkia, valkoista suklaata, nahkaa, tiukat tanniinit ja pitkä jälkimaku. Wine Spectator 99/100

Rubesco Vigna Monticchio Torgiano Rosso Riserva docg 2005

Cantine Giorgio Lungarotti
Viini on kova, tanniininen ja hapan ja tunnin päästä alkaa avautumaan – omistaja/ viinitekijä Teresa Severinikin toteaa että viini on parhaimmillaan parinkymmenen vuoden päästä.

Radici Taurasi docg 2005
Mastroberardino on perustettu suvun esi-isien toimesta jo 1700 luvulla.
Tuotanto noin 80 000 pulloa ja hinta 30,00 euroa. Viini kuuluu Italian 10 ikoniviinin joukkoon. Kirsikkaa, orvokkia, villikukkaa, tupakan ominaisuuksia, hyvin mausteinen, elegantti. Wine Spectator 92/100

Ornellaia Bolgheri Rosso Superiore doc 2006

Tenuta dell´Ornellaia on Antinorin vuonna 1981 perustama ja 1.4.2005 alkaen kokonaan Antinorien omistama.
Tuotetaan n 140 000 pulloa vuodessa ja hinta 130,00 euroa.
Tämä cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc ja petit verdot lajikkeista tuotettu viini on todella työläs, sillä jokainen lajike ja jokainen pikkupalsta tuotetaan viiniksi erikseen ja näin saadaan peräti 66 eri perusviiniä, joista sitten sekoitetaan kulloinenkin vuosikerta. Selkeä, keskitäyteläinen, tyylikkään tasapainoinen.

Cometa IGT Sisilia Boianco 2008

Planeta – kiertokäynti Sisiliassa, sillä tämän tilan palstat ovat neljällä eri alueella saaren viininviljelyalueista. Heidän viljelyalansa on kaikkiaan 390 ha.
Mineraalinen, tulivuoren olemus ja läheisyys tuntuu ! Upea hapokkuus, erityisen miellyttävä, raikas, hedelmäinen joskin alkoholi (14,4 %) puskee läpi.

Sassicaia Bolgheri Sassicaia doc 2006, San Guido

Mario Incisa della Rocchetta ryhtyi 1950 luvulla kasvattamaan ranskalaista cabernet sauvignon lajiketta Toskanassa. Ensimmäinen myyty vuosikerta Sassicaia viiniä oli 1968 ja vuonna 1978 Decanter lehden kilpailussa vuosikerta 1972 voitti kaikki muut cabernet sauvignon pohjaiset viinit ja menestys oli taattu. Viiniä tehty 180 000 pulloa hinnan ollessa 150,00 euroa. Todella tumma väri, elegantti, hedelmäinen tuoksu; täyteläinen makeat ja tasapainoiset tanniinit; erityisen pitkä jälkimaku, polyfenolit takaavat viinille pitkän iän. Wine Spectator 94/100

Tämä oli kahdeksas kerta kun pääsin moiseen tilaisuuteen. Mitähän keksivätkään teemaksi ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti