tiistai 7. syyskuuta 2010

Luxemburgin viinit


Tässä en tee läpileikkausta kaikista viineistä joita vierailun aikana maistettiin, mutta muutamalla sanalla palaan niihin jotka tekivät suurimman vaikutuksen minuun.

Luxemburgin viinituotantoalue on noin 42 km pitkä suikale Moselin rinteillä. Joki on myös samalla rajana Saksaan. Kaikkiaan 1236 ha ja noin 500 viljelijää. Alueella kaikki rypäleet kerätään käsin.

Luxemburgin rypälelajikkeet tuovat uusia tuttavuuksia – Rivaner on selkeästi tärkein määrällä mitattaessa (27 %), Auxerrois ja Pinot Gris (kumpainenkin 14 %), Riesling ja Pinot Blanc (kumpikin 12 %) Elbling (8 %). Loput tusinan verran eri lajikkeita pieniä määriä.

Charles Decker
Omien teiden kulkija, kokeilija, taiteilija, keräilijä, fanaatikko. Erinomainen makujen yhdistelijä ja hänen viinejään maistellaan aina erilaisten pikkusuolaisten tai makeiden kanssa.

Caves Gales

Vuonna 1916 perustettu perheyhtiö, jonka nykyinen omistaja, johtaja on Marc Gales. Gales on erikoistunut kuohuviineihin ja oma suosikkini oli ehdottomasti Crémant Gales Héritage. Ruokailun aikana maisteltuja viinejä oli tusinan verran ja minulle parhaiten ”kolahti” 2009 Riesling Remich Primerberg Grand Premier Cru. Tämä on todella

Caves des Crémants Poll Fabaire der Domaines de Vinsmoselle
on erittäin aktiivinen osuuskunta – upea viinitietokeskus, myymälä ja PR-tilat. He ovat myös aktiivisia uusien tuotteiden luomisesssa – oma kuohuviini mm Olympialaisiin ja Shanghain Maailmannäyttelyyn. Yrityksen pääjohtajana toimii Aly Schumacher joka ylpeänä esittelikin Luxemburgin nuorison suuren viikonloppusuosikin, maan myydyimmän kuohuviinin Cult Brut – kulta-musta värisine etiketteineen. Varmaankin hyvä – kevyt, hento, hedelmäinen.

Domaine Sunnen-Hoffman
Nykyään jo 5. polven omistuksessa (sisarukset Yves ja Corinne) vuonna 1872 perustettu 8 hehtaarin tila on hyvin maineikas. Uusia ideoita markkinointiin tuova Yves perusti myös viinikoulun lapsille. Hänen luonaan käyvät niin koululaiset kuin päiväkoti ikäisetkin ottamassa ensi askeleita viinien tai paremminkin viinirypäleiden maailmaan. Hän tutustuttaa lapset eri rypäleisiin, rypälemehujen makuun ja kertoo viljelystä, viinituotannosta ym mukavista asioista tuleville asiakkailleen.

Tilan seinillä on todella hyviä ja havainnollisia kuvia. Tämä tuottaja on ollut vuodesta 2001 orgaaninen viininviljelijä.

Alice Hartmann
3,5 hehtaarin tila Wormeldangen kylässä on vuosikymmeniä ollut kenties maan tunnetuin viinitila. Perinteitä kunnioittava pientila arvostaa myös vanhempia viinipensaita ja heillä pensaat ovatkin tällä hetkellä 35-70 vuotiaita.

Alice Hartmanin vielä eläessä hänellä oli ainoastaan kaksi asiakasta – Luxemburgin ruhtinas ja yksi ainoa teollisuusyritys. Nykyään viinitila on kolmen kimppa – liikemiehet eri toimialoilta ostivat tilan ja myynti on taattu osittain heidän kaikkien kansainvälisten laajojen suhteiden vuoksi.

Viinit ovat huikeita – Alice Hartmann Grande Cuvée, joka on Pinot Noirin ja Chardonnayn blendi. Peruskäyminen tammitynnyreissä ja tämän jälkeen maitohappokäyttäminen. Pullotusvaiheessa lisätään alkuperäinen samppanjahiiva ja näin viini kypsyy vähintään 5 vuotta ja lopullisen korkituksen jälkeen annetaan vielä vuoden kypsyminen kellarissa ennen myyntiin päästämistä. Laatu ja maku aivan parhaasta päästä mutta onkin eri asiaa kuka on valmis maksamaan luxemburgilaisesta kuohuviinistä 50-60 euroa pullolta. No toki Alice Hartmannilta löytyy kuohuviiniä 15,00 euron hintaluokassakin. Ja raikkaat, puhtaat laadukkaat valkoviinit kaikki mainitsemieni hintojen väliltä.

Yksi päivien kohokohta oli viettää muutama tunti Max von Kunowin seurassa kun hän opasti paikalliseen luonnonmukaiseen viljelyyn. Havainnollisesti hän näytti myöskin miksi viinipensasrivistöjen välissä kannattaa kasvattaa kukkia ja ruohoa. Maaperä on huomattavasti ilmavampi ja terveellisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti