tiistai 7. syyskuuta 2010

Luxemburg

Sain kutsun vierailla Luxemburgissa kesäkuussa mutta hämmästelin hieman päivämäärää sillä kesäkuun 22. päivänä Ruhtinaskunnassa juhlitaan.

Kansallispäivän aaton johdosta tiistai-ilta on täynnä hulinaa, markkinahuvia, paraateja, ulkoilmakonsertteja sekä ilotulitteita.

Saavuttuani Luxemburgin rautatieasemalla totesin ettei takseja ole mahdollista käyttää sillä koko keskustan alue on suljettu ja ajoneuvoliikenne seis. Eipä siinä muuta kuin töppöstä toisen eteen ja menoksi. Parin kilometrin päästä löytyi Hotel Cravat jossa kuntoliikuntani palkittiin loisteliaalla juhlapäivällisellä ja viininpruuvilla Ravintola Le Normany´ssä.

Illan huipentuessa ymmärsi isäntien hotellivalinnan ja hieman pidemmän kävelymatkan. Hotelli Cravatin terassilta oli kaupungin ehdottomasati paras paikka seurata noin 40 minuuttia kestänyttä ilotulitus-musiikki esitystä, joka kuuluu ehdottomasti kärkikolmikkoon jota olen elämäni aikana päässyt seuraamaan.

Mitä tästä kaikesta sitten seurasi, oli se hämmästys kun paikalliset juhlivat aamu kello 0330 saakka – hotellin läheisyydessä ollut konserttien päälava hiljeni vasta siis 0330 ja siellä ei todellakaan desibelejä säästelty. Nukkumaan meno oli aivan turhaa ennen tuota H-hetkeä. Paikalliset kertoivatkin että vuoden kaikkina päivinä (öinä) saa musisoida ja metelöidä 0300 saakka ja jos ylittää sen pitää hakea erikoislupa. Ja minähän kerroin heille että meillä Tampereella nääs pitää olla hiljaa klo 22.00.

Luxemburg on miellyttävä pieni ruhtinaskunta, jossa on reilut puoli miljoonaa asukasta ja etäisyydet ovat mukavan lyhyitä. Vaivattomasti ehtii vaikka lounaalle toiselle puolelle maata ja päivälisaikaan taas toiselle reunalle. Talous on vahvasti palveluelinkeinon varassa, sillä yli 80 % bruttokansantuotteesta sulee siitä.

Kolmen päivän pikavisiitti Luxemburgiin oli niin tehokas ja täyteläinen että sinä aikana pääsimme maistamaan kaikkiaan yli 50 tuottajan viinejä. Tämä jos mikä antaa hyvän läpileikkauksen maan viinituotannosta ja tasosta. Tuotanto on pientä (ja pieni on tietty kaunista) mutta erittäin tasokasta. Harmi että Suomessa ei ole enempää näitä upeita valkoviinejä saatavana.

Muutaman päivän kokemus oli ainutlaatuinen ja se pitää ehdottomasti uusia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti