perjantai 4. maaliskuuta 2011

Vino Nobile di Montepulciano DOCG


Vino Nobile di Montepulciano on myöskin saavuttanut mainetta maailmalla. Lähestulkoon kaikkien kellarit ovat minimissään mitä tulee inventaarioihin. Lähes 60 % viinistä myydään ulkomaille pääkohteiden ollessa Saksa, Sveitsi, Englanti, Yhdysvallat ja Aasia.

Montepulcianon alueella on viininviljelyä 2100 hehtaarin alalla ja yli 90 % viininviljelijöistä ovat jäsenenä alueen tuottajajärjestössä. Jäseniä on yhteensä 230 tuottajaa. Näistä itse-pullottajia on 72.

Alueen päärypälettä kutsutaan paikallisesti ”Prugnolo Gentile” nimellä. Tämän rypäleen osuus pitää olla loppuviinissä vähintään 70 %.

Tässä päivän (17.2.2011) annista muutamia havaintoja ja merkintöjäni.

Poliziano Asinone 2006 – päivän yllättäjä, aivan sykähdyttävän maukas ja tasapainoinen, herkkä viini, jota mielellään nauttii toisenkin lasillisen. (92/100)

La Berne 2006 Riserva – oikein hyvä ! Tämä tuottaja on aina varma valinta. Mausteinen, hapon ja bodyn tasapaino hyvä. Elegantti viini hienolle aterialle. (94/100)

Tenuta di Poggio Ulveto 2007 - super viini, paranee kypsyessään. Kaappiin jemaman ja maistetaan vuonna 2015 seuraavan kerran. (93/100)

La Ciarliana ”Vigna Scianello” Selezione 2007 tynnyrinäyte – rutikuivat tanniinit, huikea potentiaali, ostamaan välittömästi ja kellariin kypsymään. (91/100)

Godiolo 2008 tynnyrinäyte – maukas, hyvä tasapaino (91/100).

Montemercurio ”Messagero” 2008 – tynnyristä – mehevä, potentiaalinen (91/100)

La Bèrne 2008 (91/100)

Tenimenti Angelini ”Simposio” – tanninit kovat ja hieman levoton vielä mutta hedelmäisyys, viinin rakenne lupaa hyvää. Odota pari vuotta (91/100).

Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2007

Carpineto tynnyristä – erinomainen tasapaino, maukas, elegantti. (93/100)

Contucci – mainio, maukas, pehmeä, miellyttävä (90/100) Mutta voi hyvät sykkyrät miten upeat ovatkaan heidän perheensä kellarit tuomiokirkon aukion alapuolella. Sieltä on salaiset käytävät eri puolille kaupunkia !

Avignonesi Grandi Annate 2006 – nuorena vadelmaa, mansikkaa; ei laisinkaan viinillinen, mutta kun tulee kymmenen vuotta lisää ikää niin johan löytyy viiniä. Aivan oma juttunsa. Varsin merkillinen tapa tuottaa viiniä ja kaikki vain ihmettelee miten tuo kaikki tapahtuu. Kymmenen hengen pöydässä päivällisellä kanssani 6 MW tutkinnon suorittanutta, 2 enologia ja Decanter-lehden toimittaja ja meikä – kaikki ihmettelee vaan kukaan ei tiedä moisesta mitä ja miten. Mutta juuri tästä Avignonesi on tunnettu.

Mastrojanni Rosso di Montalcino Vigna Schiena d´Asino 2006 – todella hienostunut viini, hurja potentiaali.

Rosso di Montalcino DOC

Mastrojanni Rosso di Montalcino 2006 - varsin miellyttävä tuttavuus useassakin eri yhteydessä. Usein juuri Rosso di M onkin se paras valinta ravintolassa – sopii erinomaisesti niin lihalle, linnulle kuin pastallekin ja laskukin jää huomattavasti pienemmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti