perjantai 4. maaliskuuta 2011

Anteprima Amarone 2007


Jälleen kerran Amarone viinien maailman suurkatselmus on takanapäin. Tällä kerralla Veronassa maisteltiin vuoden 2007 Amarone della Valpolicella viinit.

Harmikseni on kyllä todettava se että kulloinkin maisteltavat viinit ovat kovinkin nuoria, sulkeutuneita ja hieman voisi kuvailla levottomiksi. Varmaan auttaisi jos tämä pruuvi olisi vaikkapa marraskuussa, tammikuun asemesta. Kovimman luokan tuottajat eivät edes toimita viinejään tähän Valpolicellan alueen tuottajajärjestön tilaisuteen. Useilla tuottajille myynnissä on vuosikerrat 2001, 2003 ja 2004.

Amarone vuosikerta 2007 ei tuota juurikaan pettymystä – vuosikerta on osoittautunut erittäin hyväksi.

Amaronesta on tullut trendikäs viini erityisesti Japanissa, Pohjoismaissa sekä Yhdysvalloissa.

Myyntilukemat ovat nousseet vuoden 2009 noin 9 miljoonasta pullosta viime vuoden 13 miljoonaan pulloon. Huikeita lukemia kun pääosin viinit ovat suhteellisen arvokkaita. Mutta toisaalta suureen myynnin lisäykseen on varmaankin osasyy siinä että laki- ym muutosten myötä useat viinintuottajat ovat ryhtyneet tuottamaan kevyempiä, ohuempia, hieman hapokkaampia ja raikkaampia Amarone-viinejä. Tällä tavalla myöskin viinin hinta on saatu alemmaksi. Se onkin sitten toinen asia kuka tästä uudistuksesta ja uuden tyyppisestä Amaronesta pitää.

Vuoden 2007 sato kerättiin aikaisemmin kuin kertaakaan yli 70 vuoteen – noin 2 viikkoa keskimääräistä aikaisemmin.

Kyseisen vuosikerran viinissä on rapeaa hedelmää, hyvät hapot ja sokerintasapaino parhaimmillaan. Viinit soveltuvat nautittavaksi jo nuorena mutta kestävät kypsytystä parhaiden vuosikertojen tavoin.

Tässä suosikkilistani Anteprima Amarone 2007 pruuvin viineistä. Kaikkiaan maisteltiin 66 eri viiniä.

Az Agr Accordini Stefano Acinatico
on erinomainen tuottaja joka tuottaa huippuviinejä vuodesta toiseen. Mausteinen, iso, hyvä viini jossa tuhti konsentraatio.

Antolini Pier Paolo e Stefano Cà Coato
mantelia havaittavissa, alkoholi tuntuu myöskin. Lupauksia antava viini.

Az Agr Arduini Luciano
hedelmäinen, täyteläinen, maukas – melko parfyyminen.

Agricola Cà la Bionda Vigneti di Ravazzol
väriltään kaunis, hempeä, pehmeä, maukas – mukana myös tupakkaa ja karkkia.

Az Agr Valentina Cubi
perinteisellä tavalla viinejään tuottava rouva. Hänen viineihinsä on varmaan tarttunut hänen hymynsä ja iloisuutensa, sillä se tuntuu tarttuvan viinin kautta. Tynnyristä otettu viini on jo nyt erinomainen tasapainoinen.

Guerrieri Rizzardi Villa Rizzardi

Garda järven aateliset ovat vuosikymmenet olleet myös Valpolicellan viinituotannon aatelia. Heidän 2007 viini on tynnyrinäyte mutta jo nyt maukas, mehevä ja hyvin tasapainoinen viini.

Az Agr F.lli Recchia Cà Bertoldi
tynnyrinäyte on tämäkin, upea, potentiaalinen – saa kaiketi olla rauhassa vielä hetken.

Az Agr I Scriani
tynnyristä näyte pöytään – erityinen huomioni on että viini on jo nyt aavistuksen rusehtavaa, tuoksussa rusinaa. Maku erinomainen.

Az Agr Monte del Frà Tenuta Lena di Mezzo

tämäkin viini saa odottaa vielä useamman kuukauden ennen pullotusta. Modernimman Amarone-suuntauksen edustaja on kepeä mukana mustaherukkaa ja mausteisuutta. Maukkaan hapokas viini, joka sopii aikanaan varsin mukavasti vaikkapa sellaisenaan.

Az Agr Speri Monte Sant´Urbano
tämä suosikkituottajani on jopa keskeneräisenä maittava, mehevä viini jossa on suuri potentiaali ja viiniä voi kypsyttää vuosia.

Vigneti Villabella
kirsikkaa, luumua, kanelia, neilikkaa. Tämä tankkinäyte on tasapainoinen, herkullisen makuinen.

Casa Vinicola Sartori Reius
suuren tuottajan maukas ja kosiskeleva, moderni viini. Tällä maukkaalla viinillä ilmeisemmin haetaan uudemman kuluttajasukupolven hyväksyntää, niin kepeydessä kuin hinnassakin.

Az Agr Rubinelli Vajol
mielenkiintoista huomata että Oseleta rypälelajike on tulossa useilla viinitiloilla mukaan sekoituksiin - tässäkin 5 % on jo tätä kauan unohduksissa ollutta viiniä mukana. Viinissä erityispiirteenä huomaa hennon pippurisen maun ohella myös lakritsia. Elegantti viini, joskin alkoholi nousee esiin myös voimakkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti