maanantai 5. heinäkuuta 2010

Kohteena Tbilisi


Enpä olisi uskonut kuinka vaivattomasti Tampereelta matkaa Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Air Balticin siivin ja heidän ystävällisen henkilökunnan seurassa matka taittuu huomaamatta, Riikassakin vain tunnin vaihto molempiin suuntiin.

Georgia on valtio Kaukasus vuoriston sylissä Itä-Euroopan ja Aasian rajalla.

Tbilisi on miellyttävä kaupunki jossa restaurointi ja rakentaminen taitaa olla tämänhetken tärkein asia. Upeita vanhoja ja ränsistymään päässeitä rakennuksia korjataan toinentoistaan upeampaan kuntoon. Vuorten rinteille on noussut myös muutamia palatseja, joissa satojen ja jopa tuhansien neliöiden rakennuksissa ei juurikaan näy isompaa elämää. Tuntuu siltä että useimmat näistä rakennuksista ovat tyhjillään.

Myös ravintoloissa tehdään remonttia – uudistetaan, restauroidaan ja kaikkea siltä väliltä. Georgialainen ruokailu on monipuolinen ja maukas. Hyvä myös muistaa että lounaaseen ja päivälliseen pitää varata runsaasti aikaa.

Turkin ja Iranin vaikutus keittiössä on ilmeinen. Kanaa, nautaa ja lammasta on yllinkyllin. Eläinten sisäelimet ovat täällä vielä suuressa arvossaan. Varsinkin taikinanyyttien sisälle laitetaan kaikkea mahdollista ja tämä sormia polttava kuuma nyytti pitäisi syödä siten ettei pisaraakaan nestettä valu pois. Parin päivän harjoittelu tekee mestarin.

Erilaisia kastikkeita on useita ja niitä käytetään vähän kaikkien ruokien kanssa sekaisin. Juustoja on tarjolla paljon ja leivän taikinaan kätkettynä maku on todella hyvä.

Leivästä ei voi unohtaa todella herkullista maissileipää.

Kasviksia on myös paljon ja erityisesi mieleen jäivät munakoisot, pavut, kaali, punajuuret, ja valtavan isot ja maukkaat tomaatit.

Varsin hauska tapa Georgiassa on joka pöydän tamada eli toastmaster. Hän on henkilö joka nostaa ensimmäisen maljan ja pitää puheen ja sen jälkeen jakaa vuorot kunnes kaikki ovat nostaneet malja tärkeäksi katsomalleen aiheelle. Viinilasit ovat pieniä, sillä jokaisen maljan yhteydessä lasi kumotaan tyhjäksi.

Georgialaiset osoittautuvat hyvin musikaalisiksi (tai ainakin musiikista pitäviksi) sillä illan mittaan pöydässä lauletaan, ja paljon. Ei örisemällä vaan rytmikkäästi ja hieman melankolisesti. Upeata !

Uusi tulokas pääkaupungin ravintolakuvioihin on Shemoikhede Genatsvale (No 10, Pushkin Street), joka on erinomaisella sijainnilla oleva kellariravintola. Sisustus todella vaatimaton ja aivan kuin keskeneräinen, sen verran vähän koristeita löytyy. Tai sitten eivät haluakaan. Englantia on turha yrittää henkilökunnan kanssa vääntää, mutta lounasmenu setti löytyy aina takuuvarmasti. Lukematon määrä erilaisia ja erinomaisia alkupaloja, herkullista leipää sekä grillattua kanaa ja possua tulee kaikkialla niin ettei pöytään mahdu. Ja kukaan ei koskaan lautasiaan tyhjennä kokonaan. Ei kyekene.

Kun ollaan Tbilisissä viimeistä iltaa niin mikä sopiikaan paremmin päivälliskeitaaksi kuin Ravintola Phaetoni. Tämä sijaitsee Beliashbili kadun varressa Mtkvari-joen oikeanpuoleisella rannalla.

Taksin kaartaessa pihaan mielessään voi jo päätellä ravintolan asiakaskunnan rakenteen. Siis parkkipaikan autoista – lähes kaikki ovat mustia ja tummilla laseilla varustettu, isoja ja tehokkaita. Ja jokaisella on kuljettaja odottamassa parkkipaikalla.

Kasvillisuuden täyttämään rehevään rinteeseen on rakennettu lukuisia rakennuksia, katoksia ja piilopirttejä joissa asiakkaat voivat rauhassa nauttia keittiön maukkaista herkuista. Vai miltä tuntuisi vaikkapa ”Samepho”, jossa kananfile on kääritty pekonisiivuun ennen grillaamista. ”Qalaquri” puolestaan on pihvi joka on seitinohueen silavaan kääritty ennen grillaamista. Grillattuna löytyy myös lukuisa määrä erilaisia kaloja, mutta ehdottomasti maistamisen arvoinenm on grillattu viiriäinen. Omia herkkujani olivat vielä kananmaksa ja mausteiset, yrttiset makkarat.

Juotavaksi tarjotaan lähes sataa paikallista viiniä ja tiukempaa palanpainiketta haluavalle löytyy 18 eri vodkaa, 3 eri chachaa sekä 14 paikallista brandyä.

Kylpylät

Tbilisi on tunnettu myös rikkipitoisista lähteistään ja kylpylöistään, jotka ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Tämä ei ole yksinomaan miesten harraste ja tapa rentoutua, kuten joku voisi kuvitella. Täällä myös naiset kokoontuvat kylpylöihin juoruamaan ja mahdollisesti keskustelemaan sopivasta sulhasehdokkaasta tyttärilleen. Kylvyissä ja niiden oleskelutiloissa hoidetaan politiikkaa, bisneksiä ja perhesuhteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti