maanantai 5. heinäkuuta 2010

Georgian viinit


Georgian viinituotanto on varmaankin maailman vanhinta ellei vanhin. Maassa lasketaan olevan 521 eri omaa rypälelajiketta, joista suurin osa on tosin vain tutkimuslaitoisten lajikepankeissa.

Tuotannossa on muutama tusina erilaista lajiketta, joista tunnetuimmat ja tärkeimmät ovat Rkatsiteli, Mtsvane, Tsolikauri, Aleksandreuli, Mujuretuli, Saperavi, Ojaleshi sekä Khikhvi.

Telavi Wine Cellar

Marani ja Satrapezo viinit. Jälkimmäinen on tuottajan lippulaiva – sekä valkoisena että punaisena - ja ehdottoman huipputuote. Valitettavasti viini on erittäin rajallisesti saatavana, kauppa käy, vaikka hinta paikallisessa viinikaupassa on yli 40 euroa per pullo.

Badagoni
Badaconin perheen yhteiset investoinnin (25 miljoonaa euroa) italialaisen viinintekijä Donato Lanatin kanssa kuvaavat sitä kuinka jotkut investoijat uskovat georgialaisen viinin tulevaisuuteen. Maassa on 3-4 viinitilaa joissa on tehty vastaavansuuruiset investoinnit laadun parantamiseksi ja vientikaupan avaamiseksi.

Badaconin tukemana toimii myös Alaverdin luostari lähinaapurissa ja siellä piispa ja arkkipiispa ovat myös aktiivisesti viinituotannossa mukana. Maistelin heidän kanssaan kvevri-viinejä.

Aikaisempi käsitykseni tästä saviruukussa tuotetusta viinistä ei ollut kovinkaan kummoinen, mutta luostarissa järjestetty maistelu muutti käsityksiäni. Viinin valmistuksessa rypäleet, karat, oksat ym ylimääräiset jämät laitetaan maan tai lattian alla olevaan noin 1000 kg vetävään saviruukkuun, annetaan käydä aikansa ja sen jälkeen ruukku tiivistetään ja viini saa kirkastua ja kypsyä. Tämän jälkeen viini on kirkasta ja se otetaan varovasti saviastioihin (joissakin tapauksissa myös lasipulloihin).

Viini muistuttaa epäilemättä kuivaa sherryä sekä Juran alueen tarkoituksella hapetettua valkoviiniä. Ensikertalaiselle varmaan epämääräinen yllätys, mutta useampaa vastaavaa viiniä maisteltuaan siitä alkaa oikeasti pitämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti