sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Tel Aviv ja Jaffa


Useat matkaavat Israeliin lomailemaan Eilatiin tai Kuolleen meren rannoille, mutta maa tarjoaa paljon muutakin. Maatalous – eli viinit, juustot, hedelmät ja muut herkut ovat jo itsessään mainio syy matkata Israeliin. Monet varmaan yhdistävät jaffa-appelsiinit Israeliin joskaan harvoinhan tuo merkkituote enään sieltä tulee kauppoihimme.


Jaffan kaupunki sijaitsee muutaman kilometrin päässä Tel Avivista. Sieltä löytyy erinomainen Ravintola Cordelia, jonka omistaja-keittiömestari Nir Zook on hyvä esimerkki sinnikkäästä nuoresta. Hän lähti aikoinaan kotoaan jo 16 vuotiaana oppimaan ruoanlaittoa. Ranskan ja Yhdysvaltojen kautta kotiin palattuaan hän avasi ensimmäisen ravintolansa.


Zookin ravintola Cordelian nimi tulee Shakespearen prinsessa Cordeliasta. Ravintola avattiin vuonna 1999 ja sisustus on kuin vanhasta palatsista. Ravintola on suosittu illanistujaispaikka jossa nautitaan keittiön 7 ruokalajin degustasion menu ja palanpainikkeeksi viiniä varsin laajalta viinilistalta.


Israelin tunnetuimpiin TV-kokkeihin lukeutuva Chef Nir Zook on luonut omaa nimeään kantavan ravintolaplazan, joka sijaitsee pienellä kujalla Jaffan vanhassa kaupungissa aivan kellotornin ja torin vieressä.


Cordelia, Noa bistro, Whisky Club Room ja Jaffa Bar ovat hänen menestyviä paikkojaan, ja kokkaamisen ohella hänen tunnuspiirteitään on se että hän pitää henkilökohtaisesti erityistä huolta asiakkaistaan varsinkin ravintola Cordeliassa.


* * *


Tel Avivin ravintolatarjonta on hyvin monipuolista ja jopa varsin yllättävää. En keskity lukuisiin baareihin ja yökerhoihin vaan pariin ruokaravintolaan.


Kaupungin keskustan tuntumassa Välimeren rannassa suositulla auringonpalvojien keitaalla hiljattain remontoidun Tel Avivin vanhan sataman alueella sijaitsee gourmet-grillikioski the Kiosk at PIER 23.


Tämän kioskin keittiö tarjoama ruoka on kuin läpileikkaus kaikkialta maapallon kolkista Israeliin tulleista kulttuureista. Kebabit, hodarit, burgerit, pizzat, tapakset paikanpäällä valmistaen maukkaista lähiraaka-aineista. Ruoka ja tuoppi olutta tarjottimelle ja sitten rannan tuntumaan aterioimaan ja nauttimaan auringonlaskusta ja meren kohinasta. Mitä sitä muuta kaipaakaan!


By the way, samalla omistajalla on kadun toisella puolella fine dining ravintola jossa on viinikellarissa uskomattomia löytöjä niin Burgundin, Bordeauxin kuin myös Italian ja Etelä-Afrikan huipputilojen viinejä parhailta vuosikerroilta.
Pier 23, Old Tel Aviv Harbour.


Yksi erikoisuus ja minulle yllätys Tel Avivin ravintolamaailmassa on myöskin Ravintola Dixie joka on avoinna 24/7.


Omistaja Haim Cohen avasi tämän ravintolan joulukuussa 1993 jonka jälkeen ovia ei ole lukittu.


Mahonkia on käytetty paljon tätä ravintolaa sisustettaessa ja fiilis onkin kuin Manhattanin perinteisissä Steak House ravintoloissa.


Menu vaihtuu kolme kertaa vuodessa ja heillä on kaikkiaan neljä eri ruokalistaa, riippuen mihin aikaan vuorokaudesta sinne menee. Tämän lisäksi on mahdollista tilata ruoat kotiin ja bileisiin eri puolille kaupunkia. Tämä kemuihin toimitettava öinen ateriointi näytteleekin Haimin mukaan suurta osaa liikevaihdossa. Dixie, 120 Yigal Alon St., Tel Aviv

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti