sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Thaimaa ja viinit



Thaimaa on yksi uusimpia tulokkaita viinituottajamaa-listalla. Onhan maassa tuotettu viinejä jo yli 20 vuotta, mutta vasta viime vuosina aihe on noussut päivällispöytien puheenaiheisiin, ja viinilaseihin. Thaimaalaiset viinitilalliset ovatkin ottaneet työnimeksi ” New Latitude Wines” ja järjestäytyneet myös, muunmuassa keskittääkseen markkinointia.


Thaimaassa viininviljely on haasteellista kuuman ja kostean ilmaston vuoksi ja toki myös siksi että alueittain saadaan 2-3 satoa vuodessa. Kaikki sadot eivät ole otollisia viininvalmistukseen ja pensaat eivät myöskään lepää riittävästi.


Vaikka viinitilat ovatkin thaimaalaisten omistamia niin useat asiantuntijat ovat perinteisistä viinintuottajamaista – Italiasta, Ranskasta ja Australiasta.


Nykyisen thaimaalaisen viinituotannon alkujuuret juontavat vuoteen 1986 kun Siam Winery perustettiin. Perustaja Chalerm Yoovidhya valloitti maailman markkinat viinilimsalla, joka on lonkerotyyppinen Spy Wine Cooler. Varsinainen viinitila-bisnes sai alkunsa vuonna 1991 kun Oriental Hotellin omistaja perusti viinitilan koillis-Thaimaahan nimellä ”Chateau de Loei”. Varsinaisesti ensimmäiset viinit saatiin vuoden 1995 sadosta.


Viinitilalliset ovat huomanneet hyvän bisneksen myös turismissa. Thaimaan viinitilat saavat merkittäviä määriä vieraita mm Filippiineiltä, Singaporesta ja muista Kaakkois-Aasian maista. Useilla thaimaalaisilla viinitiloilla on ravintola sekä myös majoitusmahdollisuus.

Eläkkeelle jäänyt voimalaitos spesialisti, liikemies Viravat Cholvanich, yksi Suomalais-Thaimaalaisen kauppakamarin perustajista perusti myös reilut kymmenen vuotta sitten Village Farm & Wineryn jossa tuotettiin ja myytiin aluksi kukkia ja trooppisia hedelmiä. Vuonna 2002 hän laajensi myös viinituotannon puolelle ja tuotteet markkinoidaan Chateau des Brumes viininimellä.


Tämä tila sijaitsee 500 metriä merenpinnan yläpuolella ja yöt ovat varsin viileitä, päivät kuumia. Tämä auttaa rypäleitä kypsymään hitaammin ja ne tuottavat parempilaatuista viiniä. Alueen punainen maaperä tuottaa myös runsaasti mineraaleja ja vahvistaa rypäleiden aromeja.


Toistaiseksi suosituimmat rypälelajikkeet ovat chenin blanc ja colombard valkoisella puolella ja nämä sopivatkin erityisen hyvin thaimaalaiseen voimakkaasti maustettuun ruokaan. Myös viognier lajiketta on onnistuttu viljelemään hyvin.


Punaviinilajikkeina puolestaan shiraz on hyvä riippumatta onko viini tuotettu Khao Yain tai Hua Hinin alueella. Cabernet sauvignon pärjää ainoastaan Khao Yain alueella. Myös tempranillo on saanut suosiota.


Harmikseni olen todennut että thaimaalaiset viinit eivät ”matkusta” hyvin, joten kannatan näistä nauttimista etenkin Thaimaan matkoilla.


Noin tunnin ajomatkan päässä Hua Hinistä sijaitseva upea Siam Wineryn viinitila on oiva paikka vaikkapa lounaalle. Tilan hehtaarit voi tarkastaa elefantin selästä ja sitten viininmaistelun jälkeen syödä vaikkapa Spaghetti Phat Kimau, Humalaisen spagettia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti