maanantai 4. heinäkuuta 2011

Asiaa viinilasin ääreltä

- joulukuu 2010 -
Bordeauxin viinialueen luokitus on saanut uuden ja puolueettoman käänteen. Cru bourgeois -laatuluokituksen vastuu on annettu Veritas laatutarkastukselle, joka puolestaan on valinnut sitoutumattoman ammattilaisryhmän arvioimaan viinejä. Mukana ei ole ainuttakaan Bordeauxin alueen viinitilallista tai viinintekijää. Jatkossa viinit arvostellaan pullotuksen jälkeen ja vasta kaksivuotiaana. Vuosikerta 2008 on ensimmäinen luokiteltu vuosikerta kun cru bourgeois teksti palaa virallisesti pullojen etiketteihin.

Tämän kriittisen arvioinnin tuloksena useita viinitiloja on jo irtisanoutunut koko järjestelmästä. He aikovat kehittää oman laatumerkintänsä ja ryhtyvät tekemään viinejään varmaankin nimellä super-bordeaux. Tähän tapaanhan asiat kehittyivät aikanaan Italiassa.

Olemme nyt vuoden juhlasesongin kynnyksellä ja useat meistä varmaan juhlistavat joulua mutta erityisesti uuden vuoden vastaanottoa lasillisella kuplivaa juhlajuomaa. Tässä onkin oikea paikka kysyä onko hinnalla merkitystä ? Kyllä sillä on, mutta myöskin tekotavalla.

Kuohuviiniä voidaan valmistaa siten että käymisastia suljetaan kesken käymisen. Viini saa kuplansa rypälemehun oman sokerin avulla muodostuneesta hiilidioksidista. Tunnetuin tällainen viini on asti Italiasta.

Eniten käytetään kahden käymisvaiheen menetelmää, jossa yhden käymiskerran sijaan viini käytetään kaksi kertaa. Toisella käymiskerralla viiniin lisätään sokeria, ravinteita ja hiivaa. Toinen käyminen tapahtuu suljetussa astiassa tai pullossa. Käymisessä syntyvä kaasu, hiilidioksidi, liukenee viiniin. Tätä kutsutaan myös ”methode champenoise” nimellä.

Meille on tarjolla useita erilaisia samppanjoita ja halvimmillaan parinkymmenen euron hintaluokassa. Jätän tämän kategorian aivan omaan arvoonsa ja niille jotka paremmin ymmärtävät kyseisiä tuotteita.

Tässä muutama hyväksi samppanjaksi mieltämäni tuote joita kehtaa suositella tuleviin juhlailtoihin.
De Saint-Gall Brut Rosé on mukava rento suuren osuuskunnan tuottama samppanja järkihintaan. Kauniin punertava, kevyen vadelman ja mansikan säväyksin varustettu juhlajuoma sopii erinomaisesti pienen naposteltavan kanssa.

Jacquesson Cuvée No 734 on paahteinen, mineraalinen vuosikertaa 2006 oleva samppanja. Täyteläinen ja tyylikäs samppanja Uudenvuoden vastaanottajaisiin. Tämän tilan juuret ulottuvat vuoteen 1798 jolloin viinintuotanto aloitettiin. Vuosi 1844 oli myös tärkeä merkkipaalu sillä silloin Adolphe Jacquesson kehitteli nykyisinkin käytössä olevan ”musseletin” eli metallilankahäkkyrän joka pitää samppanjapullon korkin tiukasti kiinni ja estää paineita karkaamasta.

Henriot Rosé Millésimé Brut 2002 on erittäin kuiva ja hapokas. Mukana marjaisuutta, sitrusta sekä myös meheviä briossileivonnaisen ominaisuuksia. Nyt parhaimmillaan oleva samppanja on kypsynyt aikanaan 6 vuotta pulloissa.

Luxemburg on pankkimaailman keskus mutta myös varsin tunnettu erinomaisista viineistään ja etenkin kuohuviineistään. Suomessa saatavilla on jo vuosikausia ollut varsin mallikas Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut. Maukkaan sitruksinen ja kevyen mineraalinen juhlajuoma.

Niiden onnekkaiden, jotka onnistuvat jostain ostamaan edesmenneen Alice Hartmannin nimeä kantavia huippuviinejä, kannattaa muistaa ja maistaa Hartmann Grande Cuvée.

Luxemburgin kuplivat luokitellaan Crémant du Luxemburg –tittelillä. Ranskassa crémant luokituksia on seitsemän ja siis yksi naapurimaan puolella.

Nauttikaamme maukkaista makuelämyksistä – yhdessä ystävien ja lähimmäisten kanssa.

Viinitimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti