maanantai 4. heinäkuuta 2011

Asiaa viinilasin ääreltä

-marraskuu 2010-
On vuodenaika jolloin mietitään annetaanko asiakkaille ja henkilökunnalle joululahjaa vai ei. Ja onko se kenties suklaarasia, viinipullo tai aivan jotain muuta. Aivan samoin sihteerien ja johdon mielissä pyörii se mitä viiniä pitäisi tilata tulevaan firman pikkujoulutilaisuuteen.

Tarjolla on toinen toistaan kauniimpia pulloja ja etikettejä, mitä niistä valitsemaan ? Jälleen on hyvä muistaa että yksi tärkeistä seikoista on se mistä rypäleestä viini on valmistettu. Rypäle antaa viinille sen perusominaisuuden, jonka jälkeen vasta päättelemme mistä alkuperämaasta toivomme viinin olevan, onko siinä viileämmän ilmanalan raikkautta ja hapokkuutta, tammen tuomaa savua ja potkua vai ei.

Varsin edustavia juomia löytyy tälläkin kertaa rakkaasta pitkäripaisesta. Edullinen ekoviini Sisiliasta, L´Auratae Nero d `Avola 2009 on hyvin miellyttävä punaviini joulu- ja pitopöytään. Eteläisen-italian Nero d´Avola on suhteellisen vieras rypälelajike useimmille, joskin parantamassa asemiaan nykyaikaisten tuotantotapojen ansiosta. Runsas, mehevä, mausteinen viini on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä vaikkapa illanistujaisiin.

Suomen kunniakonsuli Pulentan perheen aikanaan omistama Trapichen viinitila Mendozasta, Argentiinasta on toimittanut Suomeenkin jo useita vuosia heidän Single Vineyard Malbec viinejä. Tämä tällä hetkellä ALKOsta saatavana oleva Vina Domingo F. Sarmiento on mainio esimerkki pienen palstan rajallisesta tuotannosta. Suomeen tätä viiniä saatiin ainoastaan 300 pulloa, joten kannattaa olla nopea mikäli haluaa päästä maistamaan. Tiilenpunaisessa viinissä on upea yhdistelmä mokkaa, kanelia, luumua ja kirsikkaa. Täyteläinen erinomaisen konsentroitunut viini sopii todella hyvin punaisen lihan ja riistan kanssa.

Yllätyksiä joulupöytään tai pukinkonttiin saa vielä enemmän jos ja kun rohkaistuu käyttämään kymmenien hyvien nettikauppojen tarjontaa. Viinien hankinta on todella vaivatonta ja näin on mahdollista tutustua lukuisten eri puolilla maailmaa toimivien pientuottajien viinitarjontaan.

Usein puhutaan viini-investoinneista. Viineihin sijoittaminen on ollut kenties maailman paras sijoituskohde jo vuodesta 1995. Viinejähän nyt voi ostaa kuka tahansa, mutta myyntivaiheessa niiden sopivaa ostajaa onkin jo vaikeampi löytää.

Lontoo on viinien verottoman varastoinnin keskuspaikka maailmassa. Siellä toimivien alan yritysten kellareiden lukkojen takana on satoja miljoonia 12 pullon laatikollista toinen toistaan parempaa ja arvokkaampaa viiniä. Näistä yli 100 miljoonaa laatikollista on kiinalaisten omistajien ja sijoittajien. Näistä viinivarakkaista ei monikaan taida itse juoda hankkimiaan viinejä vaan sopivassa tilanteessa myy ne janoisimmille.

Tarkkaa tietoa siitä kuinka monella suomalaisella on siellä viinit kypsymässä, ei ole.

Nauttikaamme syysillassa maukkaista makuelämyksistä – yhdessä ystävien ja lähimmäisten kanssa.

Viinitimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti