keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Asiaa viinilasin ääreltä




9.12.2011

Alkon varattavien tuotteiden hankinta saattaa olla hyvinkin haasteellista. Yritin saada itselleni tämän syksyn tarjouskierroksilla niin Chateau Latour, Chateau Petrus kuin myös Mouton Rotschild viinejä. Vaan eipä osunut arpa kohdalleni kummallakaan kerralla. Kunkin viinin kohdalla oli halukkaita ostajia yli tuhat huolimatta useiden satojen eurojen hinnasta. Ja pulloja myynnissä vain parisenkymmentä kutakin.

Pari viikkoa sitten olin vieraana Kroatiassa. Zagrebissa järjestettiin 6. kansainvälinen viini- ja kulinaari festivaali. Majapaikkana ja myös tapahtumapaikkana Regent Esplanade hotelli. Loistelias majapaikka joka rakennettiin 1925 nimenomaan Orient Express junan matkustajia varten. Hotelli sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä ja täällä junan matkustajat matkalla Pariisista Istanbuliin majoittuivat ja nauttivat kulinaarisista herkuista.

Viinifestareiden tarjonta oli hämmästyttävää ja paikallisia viinifriikkejä ja vierailijoita olikin 4000 päivässä. On todella upeata päästä parin päivän aikana maistamaan lähes tuntemattoman viinimaan parhaimmistoa. Ja upeita viinejä todella löytyy. Tällä kerralla sen syvällisemmin Kroatian viineihin mennäkseni muutaman viinitilan kuitenkin haluan mainita. Joku lukijoista saattaa suunnitella matkaa Kroatiaan ja kenties miettii millä viinitilalla pistäytyisi tai kenen viinejä ostaisi mukaan. Ehdottomaan kärkikaartiin maan viinintuottajista voi lukea Vinarija Benkovac, Roxanich, Trapan, Degrassi, Grgic ja Benvenuti.

Tyypillinen ja perinteinen kroatialainen ateria on useita tunteja kestävä ja raskas päivällisateria hyvien viinien kanssa toki. Kroatian ravintoloiden kärkikaartiin kuuluu ehdottomasti Spicek, jonka omistaja on perinteisen keittiömestarin oloinen ja näköinen Tomislav Spicek. Mikäli paikkaan haluatte mennä niin se sijaitsee reilun puolentunnin ajomatkan päässä Zagrebin keskustasta ja pöytävaraus on syytä tehdä ajoissa.

Tässä yhteydessä haluan myös todeta että olin ilahtunut myös Bosnia-Herzegovina alueen viinituotannon kehityksestä. Loistavia viinejä esimerkiksi Gentille viinintuottajalta. Milloinkahan näitä saadaan Suomen markkinoille. Todella erinomaista kehitystä aivan muutamassa vuodessa.

Vuosi on käymässä lopuilleen ja Joulun ja uuden vuoden kekkerit aivan tuotapikaa edessä.

Alkon hyllystä muutama mukava löytö loppuvuoden juhlaan ja ruokapöytään.
Quinta Las Cabras Cabernet Sauvignon Merlot 2010 (Alko 6213, 14,99 € MAGNUM pullo) on peruspunkku joulupöytään. Iso pullo riittää useammallekin ja on juhlavan tuntuinen. Viini on miellyttävän pehmeä ja keskitäyteläinen. Kevyt mausteisuus ja tammisuus kantaa sopivasti monipuolisen jouluruoan seurassa.

Ranskalaisen Lurtonin perheen tuottama Château Brane-Cantenac, AC Margaux 2008 (Alko 457037 49,20 €) on täyteläinen, mausteinen, lämmin viini jossa pitkä jälkimaku. Tässä maukas kaveri lihalle, lampaalle ja joulun juustopöytään.

Valkoviineistä mielellään valitsen joulutunnelmaan Chassagne-Montrachet Clos Devant 2008 (Alko 534067 34,00 €). Tämä René Lequin-Colinin tuottama chardonnay rypäleestä tuotettu viini on kevyen mineraalinen, hedelmäinen ja sitruksinen. Aavistus tammea ja pitkä maukas jälkimaku. Tämä tila on ollut samalla suvulla jo vuodesta 1679, joten perinteitä löytyy.

Toinen mukava burgundilainen on Blason de Bourgogne Mâcon-Villages 2010 (Alko 577307 11,95 €). Tuottaja on Cave de Prisse-Sologny-Verze toiminut vuodesta 1928 ja tässä viinissä on havaittavissa yrittejä, sitrusta mutta erityisesti voi-maisia ominaisuuksia.

Nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa ja rauhallista sekä maukasta Joulua kaikille.

Viinitimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti