keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Asiaa viinilasin ääreltä





2.9.2011

Erinomaisen upea kesä on takana ja kaikilla varmaankin maukkaita viinielämyksiä. Kesä oli niin hieno kuin se vain voi olla. Tai siis jatkuuhan se vielä.

Aikaisemmin kirjoitin suorasta lentoyhteydestä Sisiliaan, Italian suurimmalle viinintuotantoalueelle. Mahtoikohan kukaan lukijoista käydä kesällä ihailemassa Sisilian nähtävyyksiä ja maistelemassa hienostuneita viinejä sekä maukkaita paikallisia ruokia.

Itse kävin siellä hyvässä seurassa muutaman päivän matkalla ja kyllä jäi jotten sanoisi hyvä fiilis. Lento Pirkkalasta Trapaniin sujui todella hyvin, kun vaan unohtaa ihmisten ryntäilyn ja koheltamisen lentokenttien jonoissa.

Majapaikoista on ehdottomasti mainittava kaksi – Casa Ruffino, Balestratan pienen kaupungin keskustassa. Perheen asuttamassa palatsissa on tarjolla viisi vierashuonetta. Paola ja Giuseppe Ruffino pitävät todella huolen että vieraat viihtyvät. Runsas, ylenpalttinern aamiainen sananmukaisesti tarjoillaan. Ja parin päivän päästä kun on uloskirjautumisen aika vielä nautitaan perheen pään kanssa kuppi kahvia ja makeat leivonnaiset sekä tietysti oman puutarhan hedelmiä – ja loput pöydästä pakataan matkalaisten mukaan.

Sisiliassa liikkuminen vaatii kärsivällisyyttä sillä kartat ja navigaattorit eivät ole kovinkaan hyviä apuvälineitä. Pienempien teiden kunnosta ei myöskään kannata paljon mainita eli nopeudet kannattaa pitää kohtuullisina.

Mutta nähtävyyksiä riittää ja upeita ruokapaikkoja erittäin sopusuhtaisilla kustannuksilla. Esimerkiksi mainio piknik Duca di Salaparutan viinipensaiden keskellä kruunaa päivän ajon ja pienet eksymiset.

Toinen majapaikka jonka haluan mainita on Marsalan kaupungissa sijaitseva putiikkihotelli Carmine. Vanhaan rakennuksen restauroitu idyllinen hotelli jossa kaikki huoneet ovat erilaisia. Viihtyisä puutarha ja erinomaisen miellyttävä henkilökunta saa olon tuntumaan varsin kotoisalta eikä pois haluaisi lähteä laisinkaan.

Marsalan kaupungissa on useita viinitiloja ja yksi tunnetuimmista on varmaankin Donnafugata. Upea tilan emäntä Jose Rallo on tunnettu tekemistään viineistä mutta myös jazz musiikistaan. Valitettavasti tällä hetkellä ALKOsta ei löydy yhtään hänen viiniään. Ravintoloista eri puolilla Suomea kylläkin.

Esimerkiksi viini Anthilia on raikas, hyvin välimerellinen – hedelmäinen ja kukkea päivittäisiin nautinnollisiin hetkiin. Viini tehdään pääosin Catarratto ja Ansonica rypäleistä.

Toinen herkullinen valkoviini Chiarandà puolestaan tuotetaan Chardonnay ja Ansonica lajikkeista.

Punaviineistä mainitsisin Mille e una note, joka on pääosin Nero d'Avola lajikkeesta ja vuosittain vaihdellen muitakin lajikkeita sekoitetaan mukaan. Monivivahteinen, elegantti viini, jossa on selvästi myös mausteisuutta. Juhlapäivällisten, riistan ja lihan kanssa.

Pantellerian saarella tuotetaan Ben Ryè – viiniä . Passito menetelmällä valmistettu Zibibbo (Moscato d'Alessandria) lajikkeesta. Oikea viini meditointiin, sinihomejuustolle, hanhenmaksalle ja makeille jälkiruoille.

Sisilian rypälelajikkeet ovat hieman oudompi. Valkoisia päälajikkeita ovat inzolia, täyteläinen grillo sekä catarrato ja punaisella puolella kepeä frappato ja nero d´avola, jota voisi verrata vaikkapa Australian shiraz-viineihin.

Marsalan viinitilojen nuorempaa ryhmää edustaa Caruso & Minini, joka tuottaa hyvin moderneita ja raikkaita viinejä. Vesi kielellä odotan milloin heidän viinejään löytyy Suomesta. Nämä kaksi tilaa siis vinkkinä mikäli käytte Marsalassa ja haluatte viinejä maistella ohjatusti.

Vielä on arvoitus tulevista viinien hinnoista, mutta sehän on jo tiedossa että verot ja hinnat nousevat lähikuukausina kun valtion budjettia tasataan. Kannattaa siis

ALKOn valikoimiin on tullut muutama mielenkiintoinen viini ja yksi niistä on Makedoniasta Tikveš Vranec Special Selection 2009 (ALKO 429777). Paikallinen rypälelajike josta on asiansa osaava viinintekijä saanut todella maukkaan, täyteläisen ja samettimaisen pehmeän viinin. Hintaan 9,99 € pullo, tämä on todellinen löytö.

Toinen maininnan arvoinen uutuus on Kaliforniasta Mendocinosta tuleva Parduccin Deep Roots (ALKO 454127). Tämä grenachen, zinfandelin ja syrahin sekoitus on herkullinen tuttavuus ja mainio kaveri riistalle. Tämänkin viinin hinta tällä hetkellä alle kymmenen euroa.

Loppukesän hämärtyviin iltoihin nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa.

Viinitimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti