tiistai 18. lokakuuta 2011

Rypälelajike Ruchè


Oletko koskaan maistanut viiniä joka on tuotettu Ruchè –lajikkeesta?

Viinimaailma on muuttumassa entistä kiinnostavammaksi.

Uusia ja vanhoja rypälelajikkeita nousee tuotantoasteelle koko ajan. Uusilla tuotantoalueilla eri puolilla maailmaa ryhdytään viljelemään viiniä. Vauhti on niin kova ettei mukana meinaa pysyä, siis jos jotain haluaisi tietää.

Itse maistoin ensimmistä kertaa Ruchè rypäleistä tyehtyä viiniä menneellä viikolla.

Lajike noterattiin selkeästi vasta 1987 Alban maakunnassa Castagnole Monferrato, Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore ja Scurzolengo Viarigi kyliä ympäröivillä viljelmillä. Nämä ovat kaikki samaa naapurustoa, joten seutu on soveltunut hyvin tämän rypäleen kasvatukseen.

Jo vuonna 1964 kun Don Cauda saapui Castagnole Monferratoon hän huomasi rypäleen erot. Ja hän oli henkilö joka kääri hihansa ja pappisvirkansa ohella ryhtyi nostamaan lajiketta sille kuuluvaan arvoonsa.

Luokitus Ruché di Castagnole Monferrato DOC hyväksyttiin vuonna 2001. Viinissä pitää olla 90 % ruché viiniä ja loput 10 % saa olla Barbera tai Brachetto rypälettä.

Selkeää kuvaa siitä mistä rypäleen nimi juontaa ei ole pystytty selvittämään.

Menneinä aikoina ruché lajikkeesta tehty viini oli tarkoitettu vain tärkeisiin juhliin.

Intensiivinen ja rubiininvärinen, tuoksussa on mustapippuria sekä itämainen tuoksu, hedelmäinen, aromaattinen. Hyvin omaleimainen maultaan - minulle tulee hieman tanniinijauhoinen maku, mutta viinintekijän mukaan maku on rypäleelle ominainen. Jälkimaku on todella pitkä.

Montalbrera Ruche Laccento 2009
viini on saanut mainetta muunmuassa seuraavasti : Luca Maroni 99/100 ja Decanter Gold.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti